TYT’de Türkçeyi Full Yapmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
TYT (Temel Yeterlilik Sınavı), üniversite sınavlarına giriş için hazırlanmış 1. Oturum sınavıdır. Bu sınavda Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler derslerinden sorular sorulmaktadır. Sınavda toplam soru sayısının 120, Türkçe’den ise 40 soru gelecek. Türkçe soruları sınav için oldukça önemli bir yüzdeyi kapsamaktadır.
TYT’de Türkçeyi Full Yapmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Bu yazımızda ise TYT’de Türkçe sorularının tamamını doğru yapmak için nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında bilgilendirme yapacağız.
Sözcükte anlam, cümlede anlam ve paragrafta anlam gibi anlama dayalı soruları çözebilmek için, çok sayıda okuma çalışması yapılmalıdır. Ancak sadece okuma yetmiyor, okuduğunu anlayıp, asıl cümlede anlatılmak isteneni bulmak da çok önemli oluyor. Üniversiteye giriş sınavlarında daha önce duymadığınız kelimeleri görmeniz mümkün. Bu yüzden olabildiğince okuma çalışması yapmak sınavda bize katkı sağlayacaktır.
Sınavın çoğunluğunu oluşturan paragraf soruları için ise daha çok belirli bir kısa metnin ne anlama geldiği soruluyor. Bu tarz sorularda doğruya ulaşmak için ilk önce soruyu ve şıkları okumakta fayda vardır. Soruyu ve şıkları okuduktan sonra ne istendiğini bildiğimiz için paragraftan cevabı daha kolay bulabiliriz. Paragraflarda bir diğer önemli unsur ise zamandır. Bu sınavın zamana karşı bir yarış olduğunu unutmamalıyız. Soru çözümlerimizi yaparken süre tutmaya özen göstermeliyiz.
Paragraf Sorularına Dikkat Edin!
Paragrafta ana düşünce ve konu soruları da yine her yıl karşımıza sıklıkla çıkan soru çeşitleridir. Paragrafta konuyu bulurken daha çok metnin tamamına odaklanmalıyız. Konu paragrafın tamamına yayılmış olmalıdır. Konunun genellikle tek ya da birkaç kelimeden oluşan kısa ve öz bir cevabı olmalıdır. Ana düşünce sorularında ise daha çok paragrafın ilk ve son cümleleri önemli olmaktadır. Ana düşünce daha çok paragrafın ilk ya da son cümlelerinde bulunur. Öğüt verici nitelikte olabilir. Paragrafta asıl anlatılmak istenendir. Ana düşüncenin cevabı bir cümle şeklinde olmalıdır
Sınavın dil bilgisi kısmında sorulan sorularda konuları iyi bilmek önem teşkil eder. Konuyu tam olarak anlamadan soru çözmeyiniz. Konuyu iyice anlayıp ardından konu tekrarı ile birlikte çözülen sorular bizi doğruya götürecektir. Özellikle sözcüğün yapısı, cümlenin ögeleri gibi konular detay gerektiren, öğrencinin kafasını karıştırabilecek tarzda soru yapılarını içerebilecek konulardır.
Yazım Kuralları ve Noktalama Bilgi İster!
Yazım kuralları ve noktalama işareti için ise daha çok aralardaki benzerlik ve farklılıkları bilmek önemlidir. Yazım kuralları çalışırken kelimeleri yazılış şekillerini ezberlemelisiniz. Noktalama işaretlerinin ise nerelerde kullanıldığını bilmek fayda sağlayacaktır. Bu konularla alakalı kuralları ezberleyip soru çözümü yapmak sizi başarıya götürecektir.
Deyim ve atasözleri soruları paragraf sorularının içinde ya da paragraftan bağımsız birebir sorularla da karşımıza çıkabilir. Deyimlerin atasözlerinden farklarını bilmek, anlamlarını öğrenmek yine ezbere dayanmaktadır. Deyimler ve atasözleri sözlüğünü soru çözerken yanınızda bulundurmak sınava kadar yapılabilecek yöntemlerden biridir.
Anlatım bozukluğu sorularında ise kuralları ezbere bilmeniz gereklidir. Kuralları öğrenip üzerine soru çözümü yapmak önemlidir. Genel olarak sınav sistemi sizi zamanla yarıştıran, bilgi düzeyinizi ölçen ve okuma-anlama çalışmalarınızı test eden bir sınavdır. Sınavda soruları iyice okuduktan sonra cevaba yönelmeniz size fayda sağlayacaktır. Çok okumak ve çok soru çözmek burada ki altın kuraldır. Soru çözdükten sonra önemli olan yapamadığınız sorulardır.
Yapamadığınız soruların çözüm yollarını öğrenmeli ve nerde yanlış yaptığınızı mutlaka görmelisiniz. Soruları süreyle çözmek de yine bize katkı sağlayacak en önemli yollardan bir tanesidir. Süreniz çok olsa çoğu soruyu yapabilecekken zaman kısıtlaması nedeniyle soruları yapamıyoruz. Bunları sağladığınızda TYT sınavındaki Türkçe sorularını full yapmanız için herhangi bir engel yoktur.